De Rotterdamse vrijwilligster Annegeer vertelt over haar bezoekjes met onze mobiele huiskamerdisco aan Ed: 

‘Dag Ed!’ Ik geef hem drie klapzoenen. ‘Hoe gaat het met je?’ zeg ik. ‘Ik zat beneden al op je te wachten. Het is lekker weer vandaag hè? Kom, we gaan naar de lift, gauw naar boven!’ Eenmaal binnen gaat hij naar de keuken. ‘Wil je wat drinken? Ik heb flesjes water in de koelkast. Lekker koud. Met of zonder bubbels. Wil je die? Thee mag ook hoor!’ Ik zeg dat ik graag een kopje thee wil. De tv staat aan. De aftiteling van RTL Boulevard zet in. Beau van Erven Dorens wenst ons een prettige avond. ‘Ik zet hem uit, want jij bent er nu, dan kunnen we kletsen. En plaatjes draaien natuurlijk!’

Ed doet de tv uit en zet de pot verse thee op tafel. Ik bijt een stukje van mijn sprits. Lekker, een hap terug in de tijd. Die koekjes had mijn overgrootvader ook altijd. Net als het theeservies van Ed, met bloemetjes erop. Evenals het grote wollige kleed dat de tafel helemaal bedekt. En de schilderijen aan de muur van onbekende stillevens, omlijst met een grote gouden rand.

De deur naar het balkon staat open. Het is een warme zomeravond. ‘Ik woon hier al heel lang, dat is wel te zien he?’ Lacht Ed, Hij peilt me met zijn pretogen. ‘Lekker hè, die koekjes? Waar kom jij eigenlijk vandaan?’ Ik vertel dat ik uit Noord ben komen fietsen. ‘Nou, wat heb je meegenomen?’ Ik haal de platenkoffer uit de tas. Ed doet zijn gehoorapparaat uit. ‘Je zou het niet zeggen, maar soms klinkt het dan juist beter!’ We luisteren naar Portugese muziek, Ed houdt erg van fado. Hij doet één van zijn kastjes open. Hij haalt er een prachtige oude platenkoffer uit, vol met platen van uiteenlopende artiesten. Sommige namen zeggen mij niks, anderen kijken me vrolijk aan, met jonge gezichten en jaren ’80 kapsels. Er zitten pareltjes tussen van Nina Simone, Timi Yuro, maar ook Benny Nijman en Nina & Frederik passeren de revue. Hier zijn we nog wel wat avonden zoet mee!

We bekijken de platen en ik bewonder de enscenering van de platenhoezen met een jonge Lee Towers, Elvis en Barbra Streisand erop. Ondertussen luisteren we naar de muziek en praten we over zijn vakantieplannen naar Benidorm en over mijn vakantie naar Italië. Voor we het weten is het twee uur later. We spreken af dat we de volgende keer als ik langskom kijken of we zijn eigen platenspeler aan de praat krijgen. Dan kan hij misschien zelf ook nog eens een plaatje draaien. ‘Dag vriendin, tot gauw!’ Hij begeleidt me weer naar beneden, de lift in en de deur uit. Hij zwaait naar me terwijl ik op mijn fiets stap. ‘Dag Ed, tot de volgende keer!’ Roep ik hem na. Ik wuif hem een kushand toe, wanneer ik met een grote glimlach in de schemering weer naar huis toe fiets.

Annegeer en Ed (okt2017).jpg

Een gedachte over “Een zomeravondje bij Ed met een Portugees randje

  1. Lieve Annegeer, wat geweldig dat je dit doet! En wat een gezellig avond was dit, leuk voor meneer Ed! Voor allebei een voldoening denk ik zomaar! Heb zelf ook wat ervaring met dit soort bezoekjes bij terminale mensen thuis. Zijn zulke waardevolle gesprekken en soms kun je nog lachen ook! Kan me voorstellen dat meneer Ed naar je uit kijkt. Nog heel veel plezier hiermee, groetjes Lucia de zus van Angela!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s